Skip to main content
  • Ny hvalp i hjemmet

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

Ny hvalp i hjemmet

Findes der noget bedre end en blød, kluntet, bedårende hundehvalp? Nej, vel?

Men dette lille vidunder er faktisk allerede fuldt udviklet til at møde verden, når den ankommer i vores hjem blot 8 uger gammel. Dog skal det foregå på den rigtige måde, og den kommende tid bliver ligeledes meget væsentlige for, at hvalpen fortsat kan udvikle sig til at blive en velafbalanceret og veltilpasset hund, som kan begå sig i vores hverdag.

Det er forbundet med en meget stor omvæltning for en lille hvalp at blive fjernet fra sin mor, sine søskende og det hjem den kender.
Mange hvalpe klarer dette spring uden problemer, men for nogle er det et decideret chock at blive fjernet fra alt det kendte og trygge.

Du kan hjælpe din hvalp med denne overgang ved f.eks. at få et lille tæppe eller håndklæde med fra hvalpens opdrætter. Tæppet skal have ligget i hvalpekassen i tiden inden afhentningen, så det lugter af hvalpens mor og søskende. 
Allerede under hjemtransporten skal du lade din hvalp ligge på tæppet eller være pakket ind i tæppet, og så snart du ankommer hjemme med den, lægger du tæppet i dens nye kurv. Lad det blive i kurven lige så længe, som du skønner, at din hvalp er behov for det, og undlad at vaske det i starten, blot fordi det måske lugter lidt rigeligt - det skal jo lugte 'af mor'.

Giv din hvalp tid og plads når du kommer hjem med den for første gang. Det er fristende for hele familien at kaste sig over hvalpen, for ventetiden har sikkert været lang, men for en hvalp er alle indtryk nye, og den har brug for lidt tid til at fordøje alt det nye.
Nogle hvalpe er hurtigt igang med at tage kontakt, mens andre har brug for lidt mere tid og ro til at forstå deres nye omgivelser. Se din hvalp an, og respekter dens grænser og behov.

Lad ikke din hvalp være overladt til sig selv fra starten af - det skal den først lære.
Sov sammen med den om natten. Hvor den skal sove, skal du dog have besluttet fra starten af, da det ikke er nemt først at lære den at sove i sengen, for senere at ville have den til at sove et andet sted.
Du kan f.eks. sove på en madras i stuen ved siden af din hvalp til at starte med og derefter gradvist over tid rykke dig længere og længere væk fra dens kurv for til sidst at forlade rummet helt.
Mange hvalpe føler tryghed ved at sove i bur, og ofte kan det også hjælpe til at gøre dem hurtigere 'pottetrænet' om natten.

Ligeledes er det utrolig vigtigt, at du påbegynder den svære øvelse 'at være alene hjemme' allerede fra dén dag, din hvalp ankommer i dit hjem.
Læs mere om dette under menupunktet 'Alene-hjemme træning'

En hvalp er lige som et lille barn - den smager på verden og tager alt i munden.
Desuden har den ikke altid styr over sine bevægelser, og den betragter ikke dyre sko eller glasvaser på gulvet som noget særligt...
Derfor skal du hvalpesikre dit hjem bedst muligt.

For at undgå maveproblemer kan det være en god idé, at du får lidt af det hvalpefoder, som din hvalp er blevet fodret med hos opdrætteren med hjem, så der ikke bliver et brat foderskift til et andet hvalpefoder.

Renlighed kommer ikke af sig selv og skal øves.
Som udgangspunkt skal du tilbyde din hvalp at komme udenfor hver gang den har sovet, leget, spist eller drukket samt med få timers interval om dagen uanset aktivitet.
Hvis det lykkes din hvalp at tisse eller besørge udenfor, skal du rose den med glad stemme. 
Har din hvalp uheld indendørs (og det vil ske - det er naturligt og forventeligt!), så må du under ingen omstændighed skælde den ud!
Ignorer uheldet, tør op og lad som ingenting. Tilbyd i stedet luftemulighed lidt oftere.
Hvis du har en have, vil det i starten være rigeligt for din hvalp at komme ud i haven, når den skal tisse eller besørge.
Bor du derimod i lejlighed, er du jo nødt til at gå ud i det offentlige rum med din hvalp, men i så fald sørg for at tage den hen til det samme græsareal hver gang, så den føler tryghed ved at sætte sig et velkendt sted.

Sidst men ikke mindst - husk at tage en masse gode fotos af din hvalp.
Den vokser så hurtigt og ændrer sig uge for uge :-)